• Svenska Baumgarten di Marco gör smycken av diamantspill.

  • Plasticanas stövlar av återvunnen plast och hampa.

  • Ida Sjösteds tolkning av fuskpälsen och ullkappan. Här Haze Top och Ellery Coat.

  • Materialet Mestic är gjort av kogödsel men passar utmärkt på catwalken.

  • In Vitro kött från holländske designern, konstnären och filosofen Koert van Mensvoort.

5 favoriter som ömsat skinn

DESIGN. Oäkta eller äkta, spelar ingen roll! Nya material ger nya spännande produkter. Vi listar prylarna som ändrar skepnad och inte längre är som de brukade vara – men så mycket bättre.

1. Smycken -Baumgarten Di Marco
Hypade svenska märket Baumgarten di Marco gör iögonfallande smycken av flisor från certifierad diamantindustri. Inget spill alltså, och inga nya diamanter behövs. Dags att blända omgivningen!

2. Skor – Plasticana
Gummistöveln har tagit finsalongerna med storm och är inte längre något som bara barn kan använda med hedern i behåll. På Formexmässan i januari 2015 visade det franska företaget Plasticana upp sina fina stövlar av hampa och återvunnen plast, alldeles oäkta gummistövlar (alltså inte gjorda av gummi), men störtfina och hållbara. Stövlarna hamnade på Lotta Ahlvars favoritlista och har sedan dess vunnit mark och går nu att hitta på lite olika ställen i landet. På hemsidan finns en lista över inköpsställen.

3. Päls – Falskt fluff
Fuskpälstrenden står fast och svenska Ida Sjöstedt har såklart skapat den ultimata vinterkappan som inte släpper igenom några kalla vindar i nacken. Kragen är fuskpäls, resterande kappa i 100 procent ull. Vintern kan komma, vi är redo.

4. Festblåsa – Draperad i kogödsel
Tänk dig att glida in på finfesten iförd kogödsel. Om Jalila Essaïdi lyckas omvandla sitt projekt Mestic till en kommersiell produkt är det precis vad du skulle kunna göra. Materialet blir mjukt och silkeslent och skulle passa perfekt till kläder. Och självklart luktar det inte det minsta gödsel, lovar Jalila. Inte nog med att vi skulle få ett material gjort av restprodukter, vi skulle också få ett material som tar hand om en stor del av problematiken med kobesättningar. Den gödsel de producerar är i viss mån bra, men det finns ett enormt överskott som bidrar till förhöjda nivåer av fosfat och nitrogen i markerna. Med Mestic vill Jalila skapa en cirkulär ekonomi där allt gödsel kommer till nytta.

5. Middag – Labbkött
I sammanhanget måste också nämnas labbkött, det som många hoppas ska bli framtidens alternativ till dagens äkta kött. Det finns flera utvecklare som arbetar på att få fram kött i laboratorium och en av dem är holländske designern, filosofen och konstnären Koert Van Mensvoort som Sapir pratade med i maj i år. Läs mer om hans oäkta köttvision här.

Taggar: | | |