Väska av Smith Matthias, skor av Camper och telefonfodral av Dr Carmen Hijosa.

Piñatex – läder eller ananas?

NOTIS. Ananasläder är precis som det låter, fuskläder gjord på fibrer från ananasblad. Efter mer än 15 år i läderindustrin blev irländska Carmen Hijosa bjuden till Filippinerna som konsult för att utvärdera landets exportmöjligheter av läder. Väl på plats tog hon djupt intryck av materialens dåliga kvalité, de urusla arbetsförhållanden och produktionens negativa miljöpåverkan.
Tillgången till ananasblad från jordbruket är dessutom stor på Filipinerna, där bladen är en restprodukt som annars slängs vid skörd. Hijosa började då utforska möjligheterna att ta tillvara dessa fibrer för att utveckla ett bra alternativ till läder.
Efter fem år av tester och forskning på Royal College of Art i London har Carmen Hijosa utvecklat ett helt unikt material som kallas Piñatex. Det är vaxade naturfibrer som kan användas som ersättning för läder i produktion av exempelvis skor, kläder och möbler. Företagets vision är att ha en positiv påverkan på material- och tillverkningsindustrin genom att utveckla och tillhandahålla hållbara textilier. Både Puma och Camper har tagit fram prototyper på skor tillverkade av det nya materialet. Spännande möjligheter öppnar sig för mer hållbara alternativ till läderindustrin och hur detta kommer att utvecklas återstår att se.

I Sverige säljs väskor gjorda av ananasläder, från varumärket Alexandra K, på webbbutiken Stil och ansvar.

Här kan du läsa mer www.ananas-anam.com

Taggar: | | |