macho
RFSUs kollektion Elise, koreografen och dansaren Carl-Olof Berg (Foto: Erik Lindvall) samt Under Kevlaret.

Är det nu det händer?

HJÄRTVÄRMARNA. De senaste månaderna har den uppmärksammade #metoo-rörelsen fått många att tänka till, och agera. Kanske är det nu vi på allvar ser strukturerna bakom handlingarna? Det har alltid funnits människor som arbetat för att patriarkala maktstrukturer och machokulturer ska utrotas, eftersom jämställdhet och allas lika värde är hörnstenar i ett hållbart samhälle. Men tillsammans med styrkan i #metoo kanske vi äntligen får se engagemanget spridas och växa. Sapir har under året uppmärksammat flera fantastiska människor som bryter tabun och barriärer. Håll till godo; här kommer en värmande lista till glöggen på de hjältar som ni läsare gillat mest!

Investera mera
Pengar är makt, och när mer pengar finns i mäns plånböcker blir det skevt inte bara i ekonomin, utan även i samhället i stort. Lika lön för lika arbete borde vara självklart, men även att kvinnor tar större plats på aktiemarknaden. Det här arbetar både Feminvest och Framtidsfeministen med. Är du osäker på hur jämlika du och din partners ekonomi är? Här är tipsen från redaktionen.

Ingen äger din kropp
Din kropp, är din kropp. Ingen annans att värdera, påverka eller ifrågasätta. Med nya klädmärket Elise gör RFSU modeaktivism. Men en kropp säger samtidigt otroligt mycket, något som dansaren och koreografen Carl-Olof Berg utnyttjar i sin vardagsrumsshow ”Hemma hos dig med Carl-Olof”.

Bryt den onda cirkeln
Machokulturen är i allra högsta grad levande, och destruktiv för såväl kvinnor som män. Det menar organisationen Under Kevlaret som gör podcasten Manskligt, där de får män att prata känslor, relationer och mycket annat. Och #killmiddag vill också att män ska våga prata mer och har därför startat konceptet som bygger på att män bjuder in killkompisar på middag och pratar om det som annars aldrig får komma upp till ytan. Och det ska börjas i tid. Unga killar måste våga lägga undan machoattityden. Locker Room Talk tar snacket till omklädningsrummen.