• manskligt

    Mårten Granlund och Simon Billemar om Under Kevlaret: "Genom att vara både stödverksamhet och samtidigt försöka sprida kunskap om mansrollen och maskulinitet så inspirerar vi killar att vara mer ärliga mot sig själva."

Livsfarligt att vara man? – Manskligt ändrar på det

MACHO. Världens mest jämställda samhälle, alla får vara det de vill och ingen behöver inställa sig i ledet. Eller? Fel säger Simon Billemar och Mårten Granlund, killarna vars röster, berättelser och erfarenheter fyller podden Manskligt. Machokulturen lever och det är hög tid att vi ändrar på det.

Vem: Simon Billemar
Gör: Studerar journalistik i Linköping och driver Under Kevlarets podcast Manskligt
Varför: För att machokulturens strukturer skördar liv
Mer info: underkevlaret.se

Har vi någon machokultur i Sverige? Ja. Simon Billemar svarar nästan med en suck. Han var så säker på att machokulturen var borta. Att han och hans generation tagit ett kliv framåt och lämnat gamla mönster bakom sig. Men när han i sin gamla och nu nedlagda podcast hade besök av sin gamla barndomsvän Mårten Granlund, stod det klart att han hade fel. Mårten är grundaren till föreningen Under Kevlaret och tillsammans driver de nu podden Manskligt. Och det handlar inte bara om att befria killar från trånga ramar, det handlar om att rädda liv.

– Idag ser det ut såhär i statistiken: 80% av de som drunknar är män. 80% av de som dör i trafiken är män och 80% av de som är misstänkta för misshandel är män. Vi är övertygade om att machokulturen är en stor del till varför det ser ut såhär, och om vi kan uppvisa en annan bild och en annan norm så skulle vi kunna ändra på det.

Når ut
Podden är föreningens röst och språngbräda för att sprida kunskap kring machokultur och allt det den ställer till med, och med sina 2500 lyssnare varje vecka vill de ge unga killar och vuxna män ett alternativ. För de är övertygade om att fler skulle välja ett annat sätt att interagera med sin omvärld om de visste att det fanns andra vägar att gå. Och målet är att alla killar ska veta att föreningen finns, och veta att det är dit de kan vända sig om de vill snacka, gråta, skrika och ifrågasätta.

– Idag finns det ungefär 150 organisationer och föreningar som jobbar för kvinnor, tjejer och unga. Jättebra! Men de som jobbar mot killar och män kan jag räkna på min högra hand. Det blir en signal utåt att killar inte behöver stöd och någon att prata med. Att vi klarar oss själva. Det där vill vi ändra på.

Ljus i tunneln
Simon tror att många nog skakar på huvudet och tror att det här att snacka om machokulturen är en trend. Att män inte alls är intvingade i några strukturer de inte vill vara i, att det bara är en trendig feministisk synvinkel som snart kommer vara bortglömd. Men nej, det här är på riktigt och det är framtiden, säger han. Snart kommer det inte vara ett ställningstagande att avstå machokulturen, det kommer vara helt logiskt att bara vara och följa normen. För normen kommer ändras och mjukas upp. I alla fall om Under Kevlarets spåkula har rätt. Och vägen dit går delvis genom samtal och att våga blottlägga frågan, precis som podden Manskligt gör, där Simon och Mårten öppnar dörren till den nya världen.

Vad gör Under Kevlaret?

På hemsidan kan du som vill prata gå in under fliken Grabbsnack. Där kan du ställa frågor och få kontakt med andra. Du kan också prata med Under Kevlarets volontärer i Stödchatten, öppen onsdagar och söndagar mellan 20-22. Alla volontärer har fått utbildning i suicidalprevention av organisationen Minds och i samtalsmetodiken Non Violence Communication. Skulle volontären du talar med anse att du behöver gå vidare och prata med någon professionell kommer de hjälpa dig med hänvisning. Under Kevlaret ska inte bota, de ska vara en samtalspartner.

Föreningen föreläser även på bland annat fritidsgårdar. Kontakta Under Kevlaret om du vill att de ska komma till din skola eller ditt företag och prata om machokulturer.

Under Kevlaret om:

Machokultur
Vår definition: en samling av normer* som berättar för oss vad man som kille/man förväntas vara. Normer skapar attityder som leder till att pojkar och män strävar efter att vara på ett visst sätt – ”manliga”. Några typiska exempel på hur dessa normer kan se ut:

  • Killar ska inte gråta, prata om känslor eller söka hjälp.
  • Killar ska vara självsäkra och kaxiga.
  • Killar är alltid kåta och ska bara ha sex med tjejer.
  • Killar ska vara vältränade.
  • Det är accepterat för killar att använda våld som ett sätt att uttrycka sina känslor.

*Normer är oskrivna regler, idéer, föreställningar och ideal som kontrollerar hur man förväntas vara, leva och se ut för att passa in i samhället.

 #metoo
Jag (Simon, reds. anm) tror det är svårt att upptäcka strukturer som är så djupt inrutade i samhället, och speciellt när de gynnar en själv. För män så har de här strukturerna gynnat dem så de har inte ifrågasatt. Vi måste prata om det här så att det blir synligt och går att ifrågasätta. #metoo har varit en kunskapshöjande våg genom samhället. Många har nog fått börja fundera på hur vi ens närmar oss andra människor. Och även om man inte identifierar sig med en machokultur så finns det sjukt många subtila grejer som vi måste fundera på. Hur ser fördelningen av jobb ut i hemmet, till exempel?