• welcome

    Erik Lundin fick welcome att dansa. Foto: Noah Agemo.

  • welcome

    Emma och Tobias Rosman. Foto: Abraham Engelmark.

  • Tobias Rosman, Welcome!

Welcome app – vad hände sen?

VISION. Minns ni Welcome app som vi skrev om för nästan precis två år sedan? Appen där nyanlända och svenskar möts, och som gör det lätt att både få och ge hjälp. Nu, två år senare, jobbar de mer än någonsin.

Känslan av hjälplöshet inför den stora flyktingströmmen hösten 2015 var det som fick Emma och Tobias Rosman att starta Welcome app. Bortsett från de uppenbara behov som de nyanlände hade, upptäckte Emma och Tobias också att det fanns ett enormt behov av att få hjälpa. Med appen Welcome blev det genast lätt för vem som helst att kunna bidra med något konkret. Svara på frågor, vara en länk ut i verkligheten och visa hur livet i Sverige ser ut.

– Vi vill vara bryggan, säger Tobias.

Det händer extremt mycket nu, och Welcome befinner sig mitt i en period av teambuilding och crowdfounding.

– Vi är 6 personer som jobbar mer eller mindre heltid med Welcome, berättar han. Så var det inte för två år sedan, då jobbade alla som volontärer. Men med kapital från både Klarnas och Avitos grundare kunde vi utöka verksamheten.

Fler vill hjälpa
Idag drivs Welcome delvis av en ny investeringsrunda men också av det nylanserade företagskonceptet. För är det något som Tobias har fått höra så är det att företag så gärna vill hjälpa till, men inte vet hur de ska göra. Med hjälp av Welcome finns det nu en plattform där företag och deras anställda kan möta människorna bakom siffrorna och på så sätt kanske hitta den kompetens de söker. Och för de personer som nyligen anlänt till Sverige betyder uppbyggandet av ett socialt nätverk och möjligheten att nå företagen, mycket.

– Idag får 7 av 10 jobb via kontakter. Tänk då att komma hit och inte känna en enda människa? Säger Simon.

Riktiga människor
Den där gången för två år sedan, då vi senast mötte Tobias, fick vi också träffa Arif. Han kom från Pakistan och var hoppfull inför sin framtid i Sverige, även om han hela tiden saknade sina två barn och fru som fortfarande var kvar i hemlandet. Jag frågar Tobias hur det går för Arif, fick han något jobb? Men Arif fick aldrig möjligheten att påbörja sitt liv här, eftersom han blev utvisad i maj i år. Tobias berättar att Arif har återförenats med familjen och att de har flytt sin lilla by och nu försöker hitta ett liv i en annan del av landet.

– Det var tungt när beskedet kom men vi har fortfarande kontakt, säger Tobias. Det här är ju verkligheten för många men vi får sällan se den biten, eller höra om den. Det är en annan viktig sak med Welcome. Vi vill avanonymisera gruppen nyanlända. För det är ju individer bakom det där ordet, människor med olika erfarenheter och viljor.

Tobias ser fortfarande ett väldigt behov av integration och visionen för Welcome och framtiden är tydlig: integrera, bygga broar och fortsätta utveckla plattformen för människor att mötas på.

– Människor måste sluta se på integration som ett trist problem. För att visa hur det kan vara bjöd vi in till Welcome party på Clarion Sign på Norra Bantroget här i Stockholm för precis ett år sedan. 900 personer varav hälften var nyligen anlända till Sverige. Rapparen Erik Lundin körde ett set och vi hade bara väldigt roligt tillsammans. Och det är ju det som är grejen med Welcome, att hjälp också kan vara att bara ha roligt tillsammans, säger han.

Hur kan jag hjälpa?

Ladda ner appen Welcome och svara på frågor, erbjud expertis eller kanske att mötas över en kaffe någon gång. Det behöver inte vara svårare än så. Är du och ditt företag sugna på att hjälpa till kontaktar ni Welcome för att utarbeta en plan tillsammans. Några som redan hakat på är SPP, SBAB och Kivra och Arbetsförmedlingen. Mer info hittar du här.