• julklapp

    Gamla foton i nya ramar blir en fin present som håller länge. Foto: Joanna Kosinska/Unsplash

  • julklapp

    Skippa den traditionella spargrisen och ge ett bidrag till ett investeringssparkonto istället. Foto: Alain Pham/Unsplash.

  • julklapp

    Poliovaccin kan rädda liv. Via UNICEF kan du ge bort en julklapp som inte bara betyder något för den som får den i handen.

  • Blivit lite för mycket nätauktioner på sistone? Perfekt, då har du ju julklapparna fixade! Foto: Jakob Owens/Unsplash

  • Hemgjord marmelad, sylt, syrade grönsaker eller kanske en smaksatt olja? Foto: Dmitry Mashkin/Unsplash.

5 klappar i sista minuten

KLAPPELIKLAPP. Svårt att hitta den perfekta klappen? Tänk utanför boxen, våga göra annorlunda och låt din inre kreatör ta plats! Sapir har listan på klapparna som motar julstressen och klimatångesten i dörren. Nu är det är dags att njuta av julen på riktigt.

Gamla fotografier: Idag fotograferar vi mer än någonsin, men många minnen försvinner i det digitala bruset. Äldre pappersfotografier har därför fått en känsla av exklusivitet, vilket gör dem till en perfekt present. Damma av fotografierna, hitta en ram och slå in i ett fint paket – en väldigt personlig julklapp som kan ge nostalgikänslor och öppna hjärtan.

Ditt hem är en loppis: Gå igenom förråden, garderoben och kanske köksskåpen. Kanske hittar du något som någon av dina nära eller kära skulle ha mycket större nytta av. Putsa upp och slå in – ett paket fyllt med kärlek som både är hållbart för världen och plånboken.

Hemlagat är aldrig fel: Det finns oändligt många godsaker att skapa, allt från hemgjord müsli till julgodis eller egen inlagd sill. Sätt din egen prägel på både paketets utseende och innehåll. Toppa det genom att hänga fast en liten lapp där du delar med dig av ditt härliga recept.

Ge bort gåvobevis till välgörenhet: En del klappar kan rädda liv eller natur. Ganska svårslaget, eller hur?! Här är några exempel på gåvoshopar: Unicef, SOS Barnbyar, Röda korset, Läkarmissionen, Plan Sverige, Hjärt- och Lungfonden, Naturskyddsföreningen, WWF.

Ge bort ett sparande: Hjälp någon du tycker om att förverkliga sina drömmar! Du kan bli en spark i baken och start på vägen. Hoppa den skrynkliga sedeln i kuvertet under granen och sätt istället in ett belopp när hen startat sin kapitalförsäkring eller Investeringssparkonto (ISK). På kortet skriver du “Förverkliga drömmen” och vad det kan tänkas vara. Körkort? Jorden runt-resa? Du kan i din tur önska att personen sedan väljer hållbara fonder som investerar i bolag som tar sig an de globala utmaningar vi står inför. Här är några exempel på hållbara fonder.

Taggar: | | | |