oberoende

Nya trenden – ekonomiskt oberoende vid 30

EKONOMIKOLL. Har du hört om den nya spartrenden? När det från politiskt håll talas om höjd pensionsålder och en befolkning som lever allt längre, finns det samtidigt de som går åt ett helt annat håll.

På engelska används förkortningen FIRE, som står för ”Financially Independent and Retiring Early”. Att blir ”fired” innebär alltså inte att du blir av med jobbet utan markerar snarare ett ekonomisk oberoende som möjliggör en pensionering redan i 30- eller 40-årsåldern.

Det handlar inte om att bli sysslolös eller helt utan arbete utan om att skapa flexibilitet och oberoende i livet. Utan kravet på ett heltidsarbete för sin överlevnad finns större möjlighet att påverka hur du lever, både vad gäller livsstil och geografisk plats. Att jobba blir då ett aktivt val snarare än ett måste. Hur den materiella standarden ser ut kan därför variera.

Flera som tagit steget anammar en bredare definition av välstånd. Vad innehåller ett rikt liv och vad är det vi värdesätter? Hur värderar du tid och relationer i förhållande till pengar? Och vad är du beredd att offra till förmån för annat?

Realistiskt eller ej, gemensamt för de som lyckats med detta är att de från relativt tidig ålder haft några grundläggande förutsättningar. Här är några av dem:

  1. De har haft en relativt hög lön (behöver ej vara höginkomsttagare)
  2. De har levt relativt enkelt och sparat minst 50% av inkomsten
  3. De har maximerat sitt pensionssparande med både tjänstepension och privat sparande
  4. De investerar smart

Det finns alltså inget quick fix för att bli ”fired”. Det kräver ett dedikerat och målinriktad arbete för att blir ekonomisk fri.

Några som tagit steget:

En av föregångarna är Mr. Money Mustasch, Kanadensaren som gick i pension vid 30 och gjort sig internationellt känd genom sin blogg där han delar med sig av sin resa.

Oskar och Maribel Lindberg, boende i Leksand, blev ekonomisk fria vid 40. Hur familjen får ihop livet kan du läsa i Oskars blogg Fantastiska Farbror Fri.