• Även en vegetarian kan njuta av en korv med bröd.

  • The Vegetarian Butchers köttbutik i Haag påminner om ett gammalt slakteri.

  • Kyckling-fajitas utan kyckling någon?

  • Plant Butcher

    Jaap Korteweeg med nyslaktade morötter.

Köttfritt från The Plant Butcher

VEGO. Vill du äta mer vegetariskt men inte riktigt beredd att dissa köttet? Satsa på plantbaserade produkter, som liknar och smakar kött. I Holland finns världens första vegetariska slaktare – som visar vägen till hur man fixar biff, korv och burgare av plantbaserat protein.

Holländaren Jaap Korteweg, i folkmun kallad The Plant Butcher, kommer från en familj som varit bönder i nio generationer. Jaap följde samma spår och satsade på att föda upp kor. Men när svininfluensan och galna ko-sjukan dök upp tog han sig en funderare. Var det verkligen så klokt att äta och jobba med kött?

Jaap bestämde sig för att bli vegetarian. Men gillade fortfarande smaken av blodiga biffar, knaprigt bacon och saftiga kotletter. När suget efter kött blev för stort, bestämde sig Jaap för att försöka ta fram ett plantbaserat protein – som skulle smaka mer kött än de trista och smaklösa vegetariska produkterna som fanns på marknaden. Och ha ett tuggmotstånd som påminde om kött.

Efter flera års experimenterande, och med hjälp av duktiga kockar, fick Jaap fram flera olika sorters vegetariskt protein som både smakade gott, var hälsosamt och hade rätt tuggmotstånd.

Idag säljer Jaaps företag The Vegetarian Butcher bland annat korvar, köttbullar, vegetarisk köttfärs och veganskt bacon till restauranger och butiker över hela världen. Man använder bland annat protein från ärtor och från ekologiska, närodlade lupiner. Företaget tillverkar också fisk och skaldjur, exempelvis en vegansk scampi, gjord på vassla och cognac. Målet är att inte bara vegetarianer och veganer ska uppskatta produkterna – utan även inbitna köttätare.

 

Taggar: | | |