• Två av medlemmarna i GoodGym på väg till kvällens "good deed". Efter femtio goda insatser byts den röda medlemströjan ut mot en svart.

  • - Just nu tränar jag för att återigen springa milen under fyrtio minuter, säger Ivo Gormley.

  • För att komma igång kör gänget hela havet stormar på de stolar som senare ska sandpappras.

  • Allt sker i ett rasande tempo för att löparna inte ska tappa puls.

  • Löparna hjälper inte bara andra, de får också nya vänner i sina egna bostadsområden samtidigt som träningen blir bättre.

  • Nicky Hugget, till vänster, fick tips om GoodGym av vännen Richard Foster till höger.

  • - Vår träning ska både vara bättre och roligare än gymmet. Annars funkar det inte, säger Ivo Gormley.

GoodGym i London springer mot ensamhet

Ivo Gormley springer gärna genom halva stan för att byta en glödlampa åt en ensam pensionär. Idén som började i löpspåret blev till GoodGym, har vuxit till 900 medlemmar och är föremål för det engelska skomärket New Balance’s nya reklamfilm.

Löpträning kan vara en ensam träningsform. Dessutom bor det många ensamma och isolerade människor i London. Ivo Gormley, grundare och ägare till GoodGym, såg två problem som han ville lösa.

– Många känner att det är för omständligt att köra bil eller åka tunnelbana genom halva stan för att hjälpa någon att byta glödlampa. Men om du springer dit slår du två flugor i en smäll och det blir lätt att hjälpa, menar Ivo.

Det startade med en skada och avbruten basketkarriär. Ivo Gormley började springa för att hålla igång och runt 2008 träffade han Terry. En före detta fallskärmsjägare med boxarkarriär i bagaget. Terry var ensam så Ivo började använda sina löprundor för att hälsa på och hjälpa honom med sådant som behövde fixas.

– Han var hård och tvingade mig att göra situps och armhävningar. Att bara springa räckte inte. Han blev min personliga coach, berättar Ivo.

Få med fler
Nu är GoodGym ett företag vars grundtanke lockar sportmärket New Balance att sponsra dem, men också att använda dem i sin nya reklamkampanj. Det finns fem heltidsanställda på kontoret, nio deltidsanställda tränare och ett medlemsantal som stiger stadigt.

– Det verkar som att ju tätare vi bor, ju mindre umgås vi. Våra löpare kan ibland vara de enda som besöker de här människorna. Ibland är de de enda som kommer på deras begravningar. Genom GoodGym använder du din träning till att samtidigt hjälpa andra. Antingen hjälper man en isolerad person, eller så deltar man i gruppträningarna och rustar upp Londons offentliga miljöer.

Liten insats
Nicky Hugget blev tipsad om GoodGym av en vän och är nu en frekvent deltagare i gruppträningarna. Hon tyckte det var obehagligt att springa själv i mörkret och behövde dessutom någon som kunde ta henne i kragen.

– Jag tänkte inte så mycket på den där biten att man hjälper andra, jag ville ha en anledning att komma ut och slippa springa själv. Men man mår så otroligt bra av att få hjälpa till, och det här är en minimal insatt för maximal tillfredsställelse, säger hon. Dessutom lär jag känna andra i mitt område vilket känns skönt. London kan vara en ganska ensam stad.

Vem:  Ivo Gormley

Vad: Grundare och ägare av GoodGym som i nuläget finns i London och Bristol

Aktuellt: På gång att öppna upp i Brighton

Mer info: www.goodgym.org

Hur: Vill man hjälpa en isolerad person sker detta urval av GoodGym och de sociala myndigheterna, och en säkerhetscheck görs på alla inblandade. Man kan också välja att delta i gruppträningen och då utföra upprustningar av offentliga miljöer, till exempel slipa parkbänkar
Varför: Det ska vara lätt att göra rätt. Det känns inte alls lika jobbigt att springa förbi en ensam person och prata lite när man ändå är ute, jämfört med att sätta sig på tunnelbanan eller ta fram bilen

Delta: Är du på besök i England är det bara att haka på, du behöver inte vara medlem för att delta i gruppträningarna