Den som spar han hare

KLÖVER. Påsken närmar sig med stormsteg, och är den högtid då vi äter mest godis. Påskharen är en symbol både för påsken och för överflöd, och varje år fyller vi våra påskägg med över 6 000 ton färgsprakande praliner i alla dess former. Och visst är godis gott, men kanske vore det även gott att byta ut några av sötsakerna mot en mer varaktig påskpresent. En som kan växa med tiden och bidra till en ljusare framtid?

Här är tre äggstra bra spartips för en påskpresent som håller längre än till annandag påsk:

1. Ge bort ett sparande
Fondsparande är en av de mest populära sparformerna och för den som ska spara i många år är det ofta också det säkraste valet. Fundera på när det är tänkt att du ska börja använda pengarna och anpassa dina fondval därefter.

2. Lägg inte alla ägg i samma korg
Sprid riskerna och välj fonder som investerar i olika regioner och branscher. Ju längre tid du planerar att spara innan pengarna ska användas, desto högre risk kan man oftast ta. Högre risk får du genom att fylla sparandet med olika aktiefonder, där värdet kan gå mer upp och ner på kort sikt, men som ofta ger högre avkastning på längre sikt. Du kan själv kombinera olika fonder fritt i sparandet för att hitta en risknivå som passar dig.

3. Skifta äggjakt mot fondjakt
I stället för att gå på äggjakt, leta efter hållbarhetsmärkta fonder att investera i. Ett exempel är SPPs Plusfonder som är fossilfria. De exkluderar bolag vars omsättning kommer från fossila bränslen eller bolag med stora fossilreserver, och satsar istället på bolag som är framtidsinriktade. Väljer du en hållbar fond, investerar du dina pengar för en hållbar förändring för både plånboken och världen.

Taggar: | | |