• Den veganska biffens huvudsakliga proteinkällor är vete, potatis, soja och jäst, medan fettet kommer från kokosnöt. köttförbrukning

    Den veganska biffens huvudsakliga proteinkällor är vete, potatis, soja och jäst, medan fettet kommer från kokosnöt.

  • Fler veganska fastfood-alternativ kan hjälpa till att minska köttkonsumtionen. köttförbrukning

    Fler veganska fastfood-alternativ kan hjälpa till att minska köttkonsumtionen.

Big business för veganska burgare

PROTEIN. Kalifornien-baserade Beyond Meat ska nå ut till massorna med sin veganska burgare, utan att tumma på de köttsliga lustarna. Förhoppningen är att kunna minska vår globala köttförbrukning med hela 25 procent till 2020, genom att erbjuda ett hållbart fastfood-alternativ.

Vår mat står för ungefär en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser och allra mest kommer från köttproduktionen, som ensamt står för 15 procent. Metangaserna från kossorna gör nötkött till en klimatvärsting med utsläpp motsvarande 27 kilo koldioxid per kilo kött.

Industriell boskapsuppfödning, har gjort kött billigt och därmed ökat köttätandet kraftigt. Det i kombination med befolkningsökning sätter stor press på miljön och våra ekosystem. Ska klimatmålen nås måste våra matvanor helt enkelt förändras.

Det betyder inte nödvändigtvis att vi inte kommer kunna äta kött i framtiden, men vi måste minska vår konsumtion och få vårt protein från alternativa källor.Allt fler företag har börjat se potentialen i att utveckla växtbaserade proteiner.

Framtidens protein
Beyond Meat var ett av de företagen första att lansera en vegansk köttimitation med samma smak och konsistens som kött. Och succén har inte låtit vänta på sig.

Med tunga investerare med på tåget, som Twitter-grundarna Evan Williams och Biz Stone samt datornördarnas urfader Bill Gates har bolaget alla förutsättningar att lyckas, särskilt om de även lyckas omvända det amerikanska folket som har väldigt svårt att släppa sin köttsliga snuttefilt.

Men när till och med den traditionella köttindustrin hoppar på det veganska tåget och USA:s största köttproducent, Tyson Foods, köper in sig i företaget lutar det åt big business.

Nästa steg för Beyond Meat är nu att skala upp produktionen för att kunna erbjuda en hållbar burgare bortom det ekotrendiga Kalifornien och vidare ut till massorna.

 

 

Taggar: | | |