50 sätt att rädda Östersjön

NOTIS. Östersjön är världens mest förorenade hav. Inget annat hav har drabbats lika hårt av övergödning, syrebrist, miljögifter och tungmetaller. Nu närmar sig den punkt där detta blir irreversibelt och Östersjön dör – bokstavligt talat. Östersjön är en internationell angelägenhet, men engagemanget måste skapas lokalt.

I boken 50 sätt att rädda Östersjön ger den prisbelönte miljöskribenten Johan Tell 50 konkreta tips på hur vi alla kan bidra till att vända denna negativa trend och öka medvetenheten om vad vi alla kan åstadkomma med ganska enkla förändringar i vardagen. Små val i vår vardag som gör väldigt stor skillnad.

Här kommer några tips från boken

1. Semestra vid Östersjön.
Ju mer vi använder oss av detta vackra innanhav desto mer kommer vi att vilja värna det. Börja på hemmaplan med att leta hållbara semestertips på exempelvis Svenska turistföreningens, Naturens bästas och Skärgårdsstiftelsens hemsidor. Fortsätt sedan runt Östersjön – det finns åtta Östersjöländer förutom Sverige att utforska.

Här på Sapir kan du hitta mycket inspiration
Fyra svenska naturkickar
Redaktionen väljer tre pärlor i Stockholms Skärgård
Redaktionen älskar vatten och ger dig 5 svalkande tips
Surfare hittar bästa vågorna i iskallt vatten
Gone wwoofing

2. Gynna miljökloka företag.
Alla kan inte tillverka solceller eller odla kravpotatis. Men exempelvis tillverkare av datorer eller mobiltelefoner, banker eller försäkringsbolag, kafékedjor och snabbmatsrestauranger kan vara mer eller mindre miljövänliga. Se till att du gynnar de som har ett bra miljöarbete.

Här är några tips från Sapir
Välkommen till Paradiset
Hårvård på modet i gröna salonger
Zero waste är Silos recept på framgång
Redaktionen väljer lyx som tar dig framåt i världen men bakåt i tiden

3. Älska ditt avlopp.
Mycket av det som 90 miljoner människor spolar ut i vaskar och toaletter hamnar så småningom i Östersjön. Om vårt avloppsvatten var fritt från tungmetaller, färgrester, mediciner, oljor, lösningsmedel och kemikalier skulle Östersjöns fiskar vara mindre giftiga att äta, sälarna friskare och slammet från reningsverken skulle utan hälsorisker kunna göda våra åkrar. Betrakta därför ditt avloppsvatten som något du skulle kunna göda dina krukväxter med. Och nej, inte ens dammråttor ska spolas ner. Damm har en förmåga att dra åt sig skadliga kemikalier från elektronik och plast. Eftersom avloppsreningsverk inte är byggda för att rena bort kemikalier hamnar de så småningom i havet där de påverkar ekosystemet.

4. Bejaka årstiderna.
Ät jordgubbar på sommaren, kåldolmar på hösten, svenska äpplen på vintern, blodapelsiner på vårvintern och nässelsoppa på våren. Vandra på våren, bada på sommaren, paddla på hösten och åk skidor på vintern. Att vända på årstiderna, oavsett om det gäller att importera jordgubbar mitt i vintern eller åka längdskidor i en nedkyld tunnel mitt i sommaren, leder ofelbart till en ökad förbrukning av energi, ofta fossila bränslen.

Sapir har skrivit om om många olika alternativ, kolla här!
Sapir listar 10 favoriter bland landets gårdsbutiker
Redaktionen tipsar om 3 vägar back to the roots
Ogräs, snabbmat och gratiskäk
Stjärnkocken Saori Ichihara låter årstiden sätta smaken

Taggar: | | |