• Zilver och Sam de Vries med varsin kråka.

  Zilver och Sam de Vries med varsin kråka.

 • - Vi är egentligen ett sagokök. Vi berättar historier om de oönskade djuren medan vi serverar dem på tallriken. Vi är inget vanligt kök, säger Rob.

  - Vi är egentligen ett sagokök. Vi berättar historier om de oönskade djuren medan vi serverar dem på tallriken. Vi är inget vanligt kök, säger Rob.

 • Nieww en Meir, som Kollektivområdet heter, ägs av en foundation som Rob och Nicolle var med och startade för 25 år sedan.

  Nieww en Meir, som Kollektivområdet heter, ägs av en stiftelse som Rob och Nicolle var med och startade för 25 år sedan.

 • Sam och Zilver de Vries är grannar till Rob och Nicolle och ser inget konstigt med att äta varken duva eller kråka.

  Sam och Zilver de Vries är grannar till Rob och Nicolle och ser inget konstigt med att äta varken duva eller kråka.

 • Numer lagar de ingen mat till projektet i det egna köket, men det var här allt började.

  Numer lagar de ingen mat till projektet i det egna köket, men det var här allt började.

 • Rob och Nicolles gamla minibuss har blivit konstverket som välkomnar besökare till området där konstnärskollektivet ligger.

  Rob och Nicolles gamla minibuss har blivit konstverket som välkomnar besökare till området där konstnärskollektivet ligger.

Amsterdams oönskade djur blir delikatesser

INTERVJU. Rob Hagenouw och Nicolle Schatborn i Amsterdam lagar mat på djuren som ingen vill äta och gör sagor till slagträn i debatten om onödigt matsvinn.

Vad får oss att äta vissa djur, men låta bli andra? Den frågan ställer sig konstnärsparet Rob Hagenouw och Nicolle Schatborn. I köket hemma i konstnärskollektivet Nieww en Meir utanför Amsterdam liggen en bit av en gås och tinar på köksbänken och duvbuljongen puttrar på spisen. Rob lagar mat av det som de allra flesta i Holland känner starkt motstånd till, men genom att tillföra maten en historia vill han med sin matlagning bevisa att duva smakar utsökt och att hamburgaren gjord på hästkött, My Little Pony Burger, är ljuvlig. Kitchen of the Unwanted Animal började som ett litet konstprojekt men har utvecklats till en debatt om matsvinn, som fått uppmärksamhet i media världen över.

– I början lagade vi maten här i vårt kök, men nu när vi säljer den i vår foodtruck måste vi anlita människor som har tillstånd för att laga mat på kommersiell basis, säger Rob.

Började med störande gäss
I sjuttiotalets Holland förbjöds jakt på gås, vilket gjort att det inte är en fågel som anses vara ätbar. Nu är förbudet borta och man måste varje år skjuta av ca 400.000 gäss runt flygplatsen i Amsterdam för att de besvärar trafiken. När Rob och Nicolle förstod att de dödade fåglarna på sin höjd användes till djurfoder gjorde de en konstinstallation där förbipasserande fick smaka på en lyxigt tillagad gås.

– Vi tänkte att det var gåsen som var Hollands oönskade djur. Men ganska snart förstod vi att det fanns fler djur att lägga till på listan, som kråka, duva, and och häst, berättar Rob.

Sagor som lockbete
Nicolle och Rob åker runt i Holland med sin foodtruck och serverar fantastisk mat tillagad på djur som holländarna aldrig annars skulle få för sig att äta. Medan rätterna serveras berättar Rob och Nicolle berättelser och anekdoter som ofta får gästerna att ändra uppfattning om djuren på tallriken. Ett sagokök, kallar Rob det.

– Mat och sagor är något som de allra flesta människor kan ta till sig, vilket gör det till ett bra sätt att förmedla information på, säger han. Den femte maj är det Hollands nationaldag, då serverar vi Fredsduverulle och berättar om duvans forna storhet som bärare av viktiga budskap. De är värda mycket mer än att skjutas ner och bli lämnade att ruttna på marken. Dessutom smakar de ljuvligt, fortsätter han.

Projektet belyser problemet med matsvinn och vad vår syn på olika djur gör med tillgången på kött och vår förmåga att skapa djurindustrier.

– Vi delar in djur i tre grupper. De vi älskar, de vilda, och de vi äter. Den indelningen ställer till det. Vi försöker få människor att vrida på begreppen och ställa sig frågan varför vi äter vissa saker, men inte andra. För varför gör vi det? Frågar sig Rob.

Vem: Rob Hagenouw och Nicolle Schatborn

Vad: Konstnärer som bland annat driver projektet Kithen for the unwanted animals

Var: De färdas runt hela Holland med sin foodtruck, med utgångspunkt i konstnärskollektivet Nieww en Meir utanför Amsterdam
Varför: För att ifrågasätta våra känslor kring vad vi anser vara okej att äta och inte

Mer info: facebook.com/KvhOD

Taggar: | | |