• Vas från Svenskt Tenn

  • Tre vaser från Lagerhause

  • Tre vaser från HM Home

Dille på ek

NOTIS. Tänk att plantera ett träd som tio generationer efter dig kan njuta av! En ek kan bli 1000 år gammal och under sin levnadstid står den ofta bo för tusentals arter av olika mossor, svampar, insekter och fåglar som är beroende av eken för att överleva. För att eken ska spridas är den i sin tur beroende av nötskrikor som buffrar ekollon under hösten och råkar glömma bort dem i vinterförråden där de gror och blir till nya ekar. Grundaren av Svenskt Tenn, Estrid Ericsson, såg under 1930-talet ekens skönhet och källa till liv på sitt landställe Tolvekarna på Tyresö. Där fick hon idén att låta ekollon gro i en liten glasvas, vars öppning hon lät anpassa efter ekollonen så att de kan slå rot. Vaserna går än idag att köpa på Svenskt Tenn. I bildspelet hittar du fler vaser som passar för att börja odla små ekar.

Gör så här:
Plocka de nedfallna ekollonen sent på hösten när de är bruna. Lägg dem i lite vatten och vänta i 3-6 veckor. Det är långt ifrån alla som får en grodd. De som får en grodd kan du placera i en vas med grodden ner. Ibland behövs nålar för att stötta upp. Efter ytterligare 3-6 veckor spirar en liten ekplanta som du kan plantera. Det kan vara fint att ge bort den egenodlade ekplantan i en lerkruka som en personligare present.

Visste du att…

… det går att äta ekollon?
Rosta dem i 15 minuter på 275 grader tills skalet blir brunförkolnat, skala dem sedan. Stänk över smält smör och lite salt. Här kan se mer recept och näringsvärde.

… ekollonen kommer först när eken är 40-50 år gammal?

… ett par nötskrikor som sprider eken kan värderas till 35 000 kronor?
Trots fina ekollonvaser är människor som planterar ekar inte jättemånga, istället är de beroende av fågeln nötskrikan. Nötskrikan lever på ekollon under vintern och gömmer därför undan ett förråd på hösten, de som glöms blir nya ekar. Nötskrikan är i sin tur beroende av granskog för att bygga sina väl gömda bon. Därför är det viktigt att bevara granskogen för att nötskrikan ska fortsätta att sprida ekollon. Vi tänker inte alltid på hur allt hänger samman i ett ekosystem och alla tjänster vi får ut av det, som bullerdämpande och luftrenande funktioner. Kanske behöver vi ett pris för att förstå värdet? Nationalekonomen Cajsa Hougner räknade för några år sedan ut att varje nötskrikepar kan värderas till 35 000 kronor. Sveriges Radio rapporterade om hennes resultat.

Yoko Ono och John Lennon 1968 planterade två ekollon i Coventry Cathedral och sa att det representerade deras önskan till världsfred? När de sedan gifte sig året därpå skickade de ekollon till politiska ledare runt om i världen med önskan om att de skulle planteras som symboler för just det. För två år sedan gav Yoko Ono ut boken Acorn (ekollon på engelska), med övningar för att få läsaren att öppna ögonen. Tidningen Vouge skrev om hennes initiativ här.

 

Taggar: | | |