Fem Snabba med fondbolags-VD:n Liza Jonson

FEM SNABBA. Liza Jonson är VD för SPP fonder och älskar vatten. När hon själv styr över sin tid åker hon ut till skärgården och tankar energi, bastar och badar. Vad som helst bara det har med vatten att göra. Hon är därför extra stolt över att vara en av flera initiativtagare till SPPs samarbete med stiftelsen Expressions of Humankind och bokförlaget Max Ström. Nu lanserar de nämligen boken som handlar om hur vi alla kan bidra till att rädda Östersjön, ett älskat hav som dör om vi inte gör något fort.

Namn: Liza Jonson
Familj: Sambo och två små barn
Gör: VD SPP Fonder
Aktuell: SPP lanserar boken 50 sätt att rädda Östersjön i samarbete med stiftelsen Expressions of Humankind och bokförlaget Max Ström, som syftar till att inspirera människor runt hela Östersjön att engagera sig i och få kunskap om hur de kan bidra till ett friskare hav och en mer hållbar framtid. Boken går ut till högstadieskolor i Sverige och Finland hösten 2015 och Baltikum våren 2016.
Intressen: Skärgårdsliv, skidåkning, familj & vänner
Tror på: Att inget är omöjligt
Favoritställen: Våra otroliga skärgårdar på väst- och östkust, som vi måste värna om så att vi kan uppleva dem i framtiden också.

1. Om du fick träffa en känd person, vem skulle det vara?
Jag skulle vilja träffa fotografen Yann Arthus Bertrand, som tagit de fantastiska bilderna Jorden sedd från ovan. Hans helt unika, både fantastiska och fruktansvärda bilder ger oss perspektiv på de miljömässiga och sociala utmaningar världen står inför, men visar också vilken oerhört storslagen planet vi lever på. Vi måste vara rädda om den. Jag vill träffa Yann för att en bild säger mer än tusen ord och med hans bilder hoppas jag att vi tillsammans kan nå ut till fler.

2. Vad skulle ni prata om tror du?
Vi verkar ha samma kärlek till naturen, så vi skulle nog börja där. Han verkar också ha samma syn som oss på SPP på hur en hållbar ekonomi ser ut och hur vi alla måste hjälpas åt att respektera de ekologiska principerna för att hela systemet ska fungera och vara hållbart och stabilt över tid. Vi är helt beroende av en fungerande omvärld. Sen skulle vi nog prata lite om Paris, där jag bott i omgångar och där han är född och uppvuxen.

3. Vad gör du helst när du är ledig?
Jag älskar allt som har med vatten att göra, så helst av allt är jag nära, i, eller på vatten i alla dess former. Tiden räcker inte riktigt till för allt men skidåkning, dykning och wakeboard är sporter som jag älskar.  Det bästa som finns är skärgårdshelger med familjen och nära vänner. Det första jag gör när vi kommer ut är att sätta igång bastun som ligger nere vid bryggan. Det finns inget som slår en varm bastu och ett kallt bad – året runt.

4. Fridykaren Annelie Pompe har sagt att det är en normal mänsklig reaktion att vilja stödja det vi älskar. Är det ditt engagemang som gör att ni på SPP nu sponsrar ett projekt som handlar om att rädda Östersjön?
Till viss del absolut, men vatten engagerar många. Vi människor kan inte leva utan vatten. Fler måste få upp ögonen för hur illa ställt det är och bidra med det som de kan i sin vardag. Östersjön är världens mest förorenade hav och det angår oss alla. Vi måsta alla hjälpas åt.

5. Hur kan vi medborgare bidra till att rädda Östersjön?
Östersjön är en internationell angelägenhet, men engagemanget måste skapas lokalt. Många små insatser gör väldigt stor skillnad, så det är viktigt att vi förstår att vi faktiskt kan påverka. Bara genom att exempelvis se på vår toalett som en kompost istället för en allmän papperskorg kommer vi långt. Det vi slänger i toaletten ska vi i princip kunna göda våra krukväxter med. Inte ens dammråttor hör hemma i toaletten eftersom de drar till sig kemikalier från elektronik och plast som så småningom hamnar i Östersjön. Tvätta smart. Undvik förtvätt och sköljmedel och överdosera inte. Och tvättar du i 40 grader istället för 60 grader halverar du energiförbrukningen.

I boken 50 sätt att rädda Östersjön får vi 50 konkreta tips på sådant som vi alla kan göra för att Östersjön ska bli ett friskare hav. Så det är bara att börja!

Taggar: | | |