Fem snabba med Hero’s Estelle Joubert Westling

FEM SNABBA. Estelle Joubert Westling vet värdet av gränser, i termer av att kunna korsa dem och att röra sig fritt. För knappt sex månader sedan valde hon att lämna jobbet som VD på Ghanas största onlinebolag för att återvända hem. Idag är hon affärsutvecklingschef på Hero, en verksamhet som möter dem som många gånger ofrivilligt korsat gränser – människor på flykt.

Namn: Estelle Joubert Westling
Gör: Jobbar som Affärsutvecklingschef på Hero Sverige
Tror på: Att alla människor har en kompetens inom något
Ser fram emot: Första snön med skidåkning, det blev dåligt med skidåkning i Ghana…
Bok du rekommenderar: Utvandrarna av Vilhelm Moberg. En fantastisk skildring av hur Sverige såg ut för inte så länge sedan och av de som tvingades eller valde lämna sitt gamla hemland; både för att nöden krävde det och att starka entreprenörer såg nya möjligheter i en ny värld

1. Du har nyligen börjat jobba på Hero Sverige – kan du berätta om vad det är ni gör?
Hero Sverige tillsammans med Hero Norge är ett av Nordens största företag inom hem för ensamkommande flyktingbarn och drift av asylmottagningar. Hero etablerades redan 1987 i Norge och leddes i 20 år av Ahmed Bozgil som själv hade bakgrund som politisk flykting och asylsökande. Vi har idag tre olika verksamhetsområden inom kompetensutveckling, boende och tolktjänst.

Vår erfarenhet är att det går att kombinera medmänsklighet med ansvarsfullt företagande. Vi ser varje asylsökande och invandrare som kommer som en resurs för samhället och vårt arbete handlar alltid om att ge människor möjligheten att lära och utvecklas. Det handlar bland annat om att skapa ett meningsfullt boende med utbildad personal, svenskundervisning från dag ett, möjlighet till jobb och praktik och samarbeten med idrottsföreningar för en variation av aktiviteter.

2. Flyktingkrisen är idag på allas läppar och samtidigt en otroligt laddad och komplex fråga med många dimensioner – hur navigerar man bäst i den här stormen för att få ut mest till de som behöver det utan att tappa fokus?
Jag tror att alla människor och organisationer hjälper bäst om vi alla hämtar inspiration och tänker till vad vi är bäst på – då är hjälpen som mest effektiv. Med det sagt så är det otroligt viktigt i denna storm att inte glömma att det är individer som vi möter – det är lätt att klumpa ihop alla till en grupp med bara basala behov. De vi möter är individer med olika upplevelser, behov, erfarenheter och kompetenser.

3. Under de senaste veckorna har vi också hört och läst om de bränder som drabbar asylboenden runt om i landet. Hur håller man modet uppe och var hämtar man kraft när man jobbar mitt i centrum av en fråga som är satt under den typen av attack?
Ja, det är verkligen förfärligt med bränderna som sker runt om i landet. Trots detta fruktansvärda tycker jag ändå att berättelserna om enskilda individers engagemang och handlingar för att visa solidaritet lyser starkare. Grannar i närområdet som frivilligt är uppe hela nätterna för att gå brandvakt vid asylboenden, de som besöker våra boenden för att umgås, spela spel och prata svenska, de som tror på individers kompetens och erbjuder jobb och praktik. Alla dessa handlingar är mycket starkare än de negativa och bevis på vår medmänsklighet. Vi måste lyfta upp dessa goda handlingar för att ge hopp och inspiration.

4. För sex månader sedan kom du hem från Ghana och jobbet som vd för Tonaton.com, Ghanas största onlinebolag. Förutom det rent praktiska – vad har inneburit den största omställningen?
Absolut kulturen; den ghananska kulturen skiljer sig mycket från den svenska. Jag saknar den spontana glädjen, folks icke-rädsla för ögonkontakt och den hängivenhet ghananer har till det de tror på. Jag är samtidigt väldigt glad att komma tillbaka till Sverige där det finns fler än en årstid och där folk passar tiderna!

5. Gränser, som mycket av det här faktiskt handlar om, kan vara både fysiska och psykiska – vad betyder gränser för dig?
Fysiska gränser och gränskontroller blir väldigt tydligt för oss när vi reser – vi som har svenskt pass kan resa till 173 länder utan visum. Vi kan röra oss fritt och lever i en nästan gränslös värld. Det gör att vi har och får tillgång till möjligheter som många i andra delar av världen inte kan.

Taggar: |