Fula frukter förför

NOTIS. Är fula frukter och grönsaker mindre goda? Tvärtom, menar många som hyllar diskarnas fulare kusiner. En morot med två skaft, en potatis med tre utstickande knölar eller ett missbildat äpple är vanliga i skördarna, men sällsynta ute i frukt- och grönsaksdiskarna. Men nu börjar ”The Ugly Fruit Movement” växa sig större, och evenemang där kastad och ful mat står i centrum blir fler och fler.

I början av sommaren anordnade Måns Herngren och skådespelaren Hans Mosesson en ”dumpstermarknad” för att visa hur mycket ätbar mat som slängs, och engelska stjärnkocken Jamie Oliver var i januari engagerad i en kampanj som gick ut på att få fler att välja den mindre perfekta frukten i butiken. Och i Frankrike gjorde matkedjan Intermarché under förra året en storsatsning och införde Inglorious Fruits and vegetables, en kampanj där imperfekta grönsaker och frukter säljs till 30 procents rabatt. En satsning som enligt den franska kedjan gynnar alla; konsumenten får billigare mat, odlaren kan sälja produkter som tidigare gick till spillo och Intermarché fick en helt ny linje av produkter.

Bortsett från den självklara miljöfördelen menar många att man också går miste om den riktigt goda smaken om man ständigt väljer de snyggaste grönsakerna. Det är nämligen inte alls säkert att det är det snyggaste äpplet som är godast. Och det är ju sen gammalt känt att skenet kan bedra, och att det är insidan som räknas. Även i grönsaksdisken, alltså.

Taggar: | |