Från "Det vilda köket".

Låt naturens guldkorn sätta dagordningen

NOTIS. Glöm vinterns bleka tomater och smaklösa gurka. Allt har en tidpunkt då det smakar som bäst. Låt därför årstiderna sätta dagordningen och upptäck att varje säsong har sina dolda delikatesser. Kött, grönsaker och frukt. Här är några riktiga guldkorn som inspirerar till ett nytt sätt att tänka.

Det vilda köket av Rune Kalf-Hansen, Lisen Sundgren

Året runt bjuder den vilda naturen på sådant som går att äta. Mycket hittar du lätt runt knuten eller i närmsta skog. Rönnbär och nässlor känner de flesta till, men har du smakat kärleksört, sommargyllen, våtarv eller tusensköna? Allt som krävs för att få ta del av naturens dolda skafferi är att du öppnar ögonen och tar dig tid. Rune Kalf-Hansen driver tillsammans med sin son Fabian restaurangen Kalf & Hansen. Här kan du läsa om när Sapir träffade Fabian och pratade om vad man kan laga av det man hittar runt knuten.

Säsongens mat: sund äkta och närodlad av Ewa Skiöldebrand
De flesta tror att nyttig mat – som du dessutom blir smal, frisk och pigg av handlar om att avstå, att späka sig och att ha tråkigt i största allmänhet. Men i själva verket handlar det om att byta ut och gör medvetna val, att välja mat som är äkta.

Årstidernas kokbok av Maximillian Lundin, Thomas Hess, Soren Ejlersen, Jesper Carstensen
Att laga mat efter säsong är ett lätt sätt att ta tillvara det bästa med årstiderna, oavsett om du får grönsakerna levererade till dörren eller köper dem i affären. God mat för alla årstider – ekologiskt och praktiskt med recept på grönsaker, kött, fisk och fågel. Boken är slut hos förlaget, men kanske finns den för utlåning på biblioteket eller i bekantskapskretsen!

Smakernas återkomst av Mats-Eric Nilsson
I smakernas återkomst är det råvarorna som spelar huvudrollen. Förutom inspirerande recept till sköna måltider får läsaren mängder av tankeväckande och användbara kunskaper om grönsaker, frukter, bär, kött och fisk.

Taggar: | |