• - Jag älskar mitt jobb och jag får leka varje dag, säger Linda Liukas. Foto: Maija Tammi

  - Jag älskar mitt jobb och jag får leka varje dag, säger Linda Liukas.

 • Linda Liukas. Photo: Maija Tammi

  Linda Liukas.

 • När Linda Liukas möter barnen får de ofta bygga egna datorer i papper för att det ska bli greppbart. Foto: Maija Tammi

  När Linda Liukas möter barnen får de ofta bygga egna datorer i papper för att det ska bli greppbart.

 • Linda Liukas undervisar. Foto: Maija Tammi

  Linda Liukas undervisar.

 • Hello Ruby kommer ut både digitalt och i pappersformat under hösten 2015.

Linda Liukas vill lära oss att programmera världen

INTERVJU. Linda Liukas är avhopparen som använder lek för att lära ut programmering till generationen som kommer läsa kodning som vi läser text.

I höst kommer boken om Ruby, en rödhårig flicka som lär ut kodning. Boken startade som ett litet Kickstarterprojekt men drog in närmre 400 000 dollar och fick förväntansfulla intressenter över hela världen. Den tecknade figuren Ruby lär barn att läsa kod och förstå hur programmerade system fungerar, men hon gör det via lek.

– Jag är ingen teoretisk person, jag måste lära mig genom att göra, säger Rubys skapare Linda Liukas.

Hoppade av
Linda har flera titlar, men beskriver sig först och främst som en ”Business school drop out”. Hon påbörjade en lång universitetsutbildning, men hoppade av när hon insåg att det inte var hennes grej. Istället är det programmeringen som satt hennes syn på pedagogik och framtidens avkodare på kartan.

– Problemet är att kodning idag görs av en väldigt liten grupp människor som alla är ganska likasinnade. Vi behöver diversifiera den gruppen, säger hon. Till exempel få in fler kvinnor och kreativa personer i branschen, säger hon.

Programmera vardagen
Linda började programmera för tre år sedan för att hon blev nyfiken på hur det fungerade. Hon är självlärd och tror att många har missuppfattningen att det är något som bara speciella personer kan hålla på med. Något ouppnåeligt.

– Många säger att de är rädda för att datorn ska ta över världen, men jag ser den som den bästa arbetskamraten. Men vi måste lära oss att programmera dem istället för att bara pinna och trycka på gilla. Jag lär inte barnen de exakta kodningsgrejerna, jag lär dem att kommunicera med en dator för att kunna påverka och förändra världen, säger Linda.

Men det behöver inte handla om att förändra hela världen, det kan handla om att förändra sin egen värld en aning, menar hon.

– Jag har blivit en odlingsnörd, men jag kan ingenting. Så jag skapade en enkel app till mig själv, där jag la in viktig information om de växter jag vill ha. Den talar om för mig när det är dags att plantera ut i landet, dela på plantor eller vilka andra växter som till exempel rödbetor trivs med. Sen har jag hittat ett script från en kille i USA som gör att bevattningssystemet vattnar dem när jag är ute och reser. I programmeringsvärlden delar vi på det mesta. Det finns ingen vinst i att hålla fungerande system för sig själv, säger hon.

Vi är tekniken
Programmeringskulturen är en idealistisk värld, menar Linda. Och hon vill att fler ska ta del av den för att förstå att det är vi människor som är tekniken och att den finns för att vi har skapat den, och därmed också kan bestämma hur den ska användas och vad den ska kunna uträtta.

– Vi måste förstå att saker ändras. Idag kanske mitt liv inte skulle påverkas jättemycket av en ny gata i Helsingfors, men det skulle påverkas otroligt mycket av en ny uppdatering i tex spotify, säger hon.

Linda tror att om vi bara lär oss att tänka lite annorlunda kommer vi se att teknologin är en del av vår värld. Med den insikten har vi också fått många av de verktyg som behövs för att förändra den.

Vem: Linda Liukas

Gör: Programmerare, författare och föreläsare. Hon är skaparen av Ruby, den lilla tecknade tjejen som lär unga att programmera.

Också medgrundare till Rails Girls, det stora internationella programmeringsnätverket för tjejer

Aktuell: Kommer i höst ut med sin första bok om Ruby som lär barn att programmera

Vill: Få in en mer diversifierad grupp människor i programmeringsvärlden

Mer info: www.helloruby.com

Taggar: | | |