Londons hemlösa guidar turister med Unseen Tours  

NOTIS. Med unika kunskaper, humor och värme visar hemlösa londonbor sin stad för turisterna. Den ideella organisationen Unseen Tours ger med sin verksamhet hemlösa, tidigare hemlösa och människor med svåra bostadssituationer möjligheten att återta makten över sin situation. Genom att nyttja deras ovanliga kunskaper om sin stad ger de samtidigt turisterna möjligheten att upptäcka London från helt nya perspektiv. Eftersom guiderna har levt på gatorna och därmed lärt känna staden på ett sätt som de flesta andra londonbor aldrig gör. De kan små historier om varje gatuhörn, de vet vem som har gjort konsten på husfasaderna och de vet vägen till ”unseen places” som turisterna aldrig skulle hitta själva.

De guidade turerna är väldigt uppskattade och får höga betyg på bland annat Trip Adviser och andra turistsajter. Organisationen har vunnit många priser och flera av guiderna har fått förbättrade levnadssituationer i och med sina jobb som guider. Henri, som leder gatukonstturen i Shoreditch, är en av dem.

”När jag var hemlös skämdes jag så mycket att jag inte vågade se människor i ögonen. Men när jag insåg att jag kunde tala inför 15-20 turister byggdes mitt självförtroende upp igen. Att arbeta för Unseen Tours har förändrat mitt liv. Utöver guidningarna har jag idag också fått en praktikplats, hyr en lägenhet och har stora förhoppningar om att återfå det liv jag hade planerat för mig”.