• skyTran City Track from skyTran on Vimeo.

    This video will be embedded at 640 pixels wide. This embedded video will include a text link.
  • Aeromobil är som hämtad ur en sience fiction-film. Foto: AeroMobil. flygbil

    Aeromobil är som hämtad ur en sience fiction-film. Foto: AeroMobil.

  • Flygbilen AeroMobil är 5,9 meter lång och har plats för två personer i cockpit.

    Flygbilen AeroMobil är 5,9 meter lång och har plats för två personer i cockpit.

Luftburet i framtidens städer

TRANSPORT. Har du någonsin suttit i en trafikstockning i rusningstrafik och önskat att din bil haft vingar? Eller suckat över en överfylld tunnelbanevagn du inte kommer in i? Snart kanske du slipper delar av pendlingsproblemen – Sapir har spanat på framtidens färdmedel.

Enligt flera studier kan långa restider påverka människors hälsa – och till och med förkorta livslängden för de som långpendlar. När storstäderna växer behövs det nya transportmedel som både kan underlätta kommunikationerna för invånarna och avlasta vägarna från trafik.

NASA håller exempelvis på att utveckla ett förarlöst magnetiskt transportsystem, SkyTran, som består av små kapselliknande vagnar som svävar sex meter upp i luften och som förs framåt via en skena med hjälp av magnetism och solceller. SkyTran beräknar kunna sänka invånarnas pendlingstider med upp till 90 procent och flera städer i världen har planer på att installera systemet, bland annat Tel Aviv och Abu Dhabi.

Ett annat luftburet framtidsscenario som har synts i science fiction-filmer är flygande bilar. Det slovakiska företaget AeroMobil presenterade sin första högteknologiska flygbil för privatpersoner på den exklusiva bilmässan Top Marques Autoshow i april. Men de som vill ha en egen flygbil får plocka upp den stora plånboken – priset kommer ligga mellan 1,2 och 1,5 miljoner Euro. Dock behövs det både ett flygfält, en godkänd start- och landningsplats och flygcertifikat för att få flyga bilen. Och, så klart – ett vanligt, hederligt bilkörkort.

 

 

Taggar: | | |