Michael Swaine syr ihop samhället

NOTIS. En antik symaskin, nål, tråd och lite tid. Det är allt den amerikanske universitetsläraren Michael Swaine behöver för att laga, inte bara trasiga kläder, utan även ett trasigt samhälle. När vi stänger dörrar, slutar interagera och inte längre ser vår omvärld, tycks vår vilja att hjälpa och ta hand om människor i vår närhet minska. Det blir lättare att ignorera den tiggande handen, eller den utsattes rop på hjälp. Swaines projekt gör motsatsen. En gång i månaden, i fjorton år, har han suttit i det ekonomiskt och socialt hårt åtgångna området Tenderloin i San Franscisco med sin symaskin.

Människorna i området kommer med en byxa, tröja eller väska som behöver lagas och Michael fixar dem helt gratis. Att sy tar tid, så när Michael lagar hinner han och de som behöver hjälp prata. Lagningarna är oftast lätta, men samtalen är allt annat än lättsamma. De berättar om sina upplevelser och lär sig något om varandra. Sakta men säkert syr Michael ihop berättelserna och människorna till ett något mindre trasigt samhälle, och hans projekt har uppmärksammats i media på flera håll i världen.

– Många samtal har etsat sig fast. Som när en av stammisarna, Veronica, kom ner med en bild på Jackie O och Kennedy, en gammal tröja och en bit päls. Hon ville att jag skulle få henne att se ut som Jackie O. Det var ett annorlunda uppdrag, och jag glömmer det aldrig, berättar Michael.

Michael har just flyttat med sin familj till Seattle, men har lämnat över sin symaskin till Laureen Moyer som fortsätter projektet. Hon får i sin tur hjälp av flera vänner, och tillsammans för de projektet vidare. Men Michael kan inte slita sig helt från Tenderloin, utan planerar att återvända på somrarna när han har semester från undervisningen vid University of Washington.

Taggar: | |