• När Elina inte hittade ett säkert och hormonfritt preventivmedel skapade hon sitt eget. Idag används det av mer än 200.000 kvinnor.

  • Tillsammans med maken och Natural Cycles vd Raul Scherwitzl hos Bonnier Growth Media, som nyligen investerade. Foto: Rikard Westman

Kärnfysikern som uppfann ett digitalt preventivmedel

INNOVATION. Efter sju år som partikelfysiker vid CERN-laboratoriet sadlade Elina Berglund om från forskare till techentreprenör. Bara 29 år gammal skrev hon algoritmen som tog en slumrande fertilitetsforskning på sängen och utmanade läkemedelsindustrin.

Hon ligger bakom Natural Cycles, den första appen i världen att godkännas som preventivmedel. Produkten går ut på att mäta sin temperatur i munnen med en basaltermometer på morgonen, och föra in datan i appen. Den matematiska algoritmen analyserar dina värden och svarar om du är fertil eller inte den dagen. Inga ingrepp, inga hormoner.

– Jag vill ge kvinnorna verktyget att själva styra över sin kropp och när de vill få barn. Jag tror det är så vi kan gör störst skillnad både för klimatet och samhället.

Den första p-appen
I januari godkändes Natural Cycles på den europeiska marknaden, med samma säkerhetsgrad som p-piller. Det skapade rubriker världen över, och bara de senaste veckorna har Elina Berglund topprankats som en av Näringslivets mäktigaste kvinnor av Veckans affärer, kammat hem förstaplatsen i techmagasinet The Wireds Females Changing the World. I veckan blev hon nominerad till Årets affärsbragd av SvD. När Elina, som hade använt p-stav i tio år, planerade att bli gravid inom en snar framtid ville hon slopa hormontillförseln och började söka efter naturliga alternativ till traditionella preventivmedel. 

– Jag antog att någonting måste ha hänt på marknaden under de här tio åren. Men det hade det inte; det satsas alldeles för lite på preventivmedel. Traditionellt är det läkemedelsbolagen som bedriver forskningen, och det känns som att man hellre behåller de produkter som finns än tar fram nya.

Lärde sig själv att koda
Elina byggde helt sonika sin egen algoritm. Hon hade redan den matematiska kunskapen, och applicerade den på befintlig medicinsk forskning, som mäter fertilitet genom kroppstemperaturen.

– Jag gjorde bara algoritmen till mig själv, men sen visade jag datan för mina kollegor på CERN och snart började de mäta och mejla mig sin data så att jag kunde räkna ut om de hade en säker eller osäker dag.

Elinas man Raul Scherwitzl, också kärnfysiker, såg behovet växa och föreslog att de skulle skapa en app. Elina stängde in sig i lägenheten i ett år och lärde sig själv att koda. Natural Cycles är den första app hon gjorde, och idag används den av drygt 200.000 kvinnor.

Kampen mot ett trubbigt system
P-appen nådde marknaden fort, men efter en uppmärksammad lansering 2014 började kampen mot myndigheterna. Den största smällen kom 2015, när Läkemedelsverket förbjöd dem att marknadsföra appen som ett preventivmedel. Därefter har den sålts som en fertilitetsapp, vilket resulterade i att tillväxten avstannade helt under 2016.

– För mig är det här arbetet ett steg till en mer jämställd attityd kring preventivmedel, där Sverige ligger väldigt långt efter. I Centraleuropa är det inte en stor grej att använda kondom medan svenska män har en mer konservativ inställning där man förväntar sig att kvinnan ska bära ansvaret att ta p-piller. Vi gör någonting nytt, och det passar inte in i det regelverk som gjordes innan appar kom. Nu kan vi äntligen växa igen och jag tror 2017 blir superspännande.

Nu ser de att appen kommer att växa och under 2017 satsar de på Storbritannien och hoppas att det även kan spilla över till USA därifrån. På sikt hoppas hon även etablera appen i utvecklingsländer.

– På vissa platser är befolkningsökningen helt utom kontroll och snart finns ingen chans att ha råd med ren energi eller miljövänliga processer.