Foto: Glósólí Ateljé, David Puig Serinyà

Organiserad spontanidrott – hur spontant känns det?

NOTIS. Under de senaste 10-15 åren har det kommit fler och fler larmrapporter om vår fysiska inaktivitet, särskilt ungas. En möjlighet att bryta trenden är att satsa mer på så kallat spontanidrottande, där stadens parker och idrottsanläggningar öppnar upp för olika drop-in aktiviteter.

Konstnären Johan Ferner Ström på Urban Art Solution, har tagit steget längre och uppfunnit puckelbollplanen. Idén har växt fram ur en önskan att kombinera sport och konst. Johans egna funderingar kring orättvisor låg också till grund för utformningen. Puckelbollplanen är kuperad med kullar och pucklar, vilket sätter spelarnas skicklighet på prov. Målen är olika stora och linjerna krokiga. Den bästa fotbollsspelaren är inte nödvändigtvis den största puckelbollhjälten. Men mest av allt ska puckelbollplanen locka till kreativ och spontan lek, och visst gör den väl det?

Det finns två puckelbollplaner i Sverige, en i Skärholmen utanför Stockholm och en i Kroksbäck i Malmö, men nu ska puckelbollen lanseras på andra sidan Atlanten och först ut är Saint Paul i Minnesota. Här kan du läsa mer.

Taggar: | |