Zara Larsson

Redaktionen hyllar unga som vågar

REDAKTIONEN HYLLAR Det sägs att barn och deras hejdlösa upptäckarlust delvis beror på att de ännu inte börjat inse sin dödlighet, medan vuxna hämmas av vissheten om att allt kan ta slut. Hur ska vi göra för att låta barnets ovisshet följa med in i vuxenlivet och få oss att våga, utan att för den delen tappa verklighetsförankringen? Att lämna tryggheten och ta beslut som innebär förändring kräver träning. Det menar medicine doktor Katarina Gospic som forskat på hjärnans belöningssystem. För att hjälpa människor i utsatta situationer krävs ofta att vi lämnar vår trygga tillvaro och gör något som är helt nytt för oss. För att våga det krävs alltså träning, eftersom vi som vuxna fattar att det kan innebära fara. Inte fara i egentlig mening kanske, men fara eftersom något i våra liv kommer förändras. Katarina Gospic menar att ju fler förändringar vi genomför, desto lättare kommer det att bli. Låt oss därför börja nu och inspireras av de unga som med sitt egna liv som insats, bokstavligt talat för vissa, arbetar för att hjälpa andra. Den här veckan hälsar vi till exempel på i Rissne och träffar Alma och Emma som var två av de unga tjejer som tröttnade på att vara rädda för att vistas ute på kvällen och istället tog tag i saken och förändrade sin närmiljö.

Sapir hyllar, applåderar och bugar ödmjukt de som vågar!

Malala Yousafzai
2012 blev Malala känd för hela världen då hon 15 år gammal blev skjuten i huvudet på väg till skolan. Hon hade då under flera års tid förespråkat utbildning för flickor, i ett land där talibanerna i vissa områden tagit över makten och förbjudit kvinnor att studera. Redan som tolvåring bloggade hon under pseudonym för BBC där hon berättade om sin vision för unga flickors utbildning i Pakistan. New York Times gjorde 2010 en dokumentär om hennes kamp för flickors utbildning och hennes mod. Idag är artonåriga Malala känd som världens genom tidernas yngsta vinnare av Nobels fredspris och arbetar tillsammans med sin pappa med den egna verksamheten The Malala Fund, som arbetar för unga flickors utbildning.

Zara Larsson
Artisten Zara Larsson är nu 17 år och världsberömd, men har i flera år stått på barrikaderna, kanske främst genom att bara vara sig själv. Hon gör många arga med sin ärlighet, men vägrar backa. Hennes sommarprat var fullt av framåtanda, feminism och jävlaranamma. Med sin styrka inspirerar hon andra unga att våga vara sig själva, ta plats och tänka egna tankar.

Ung Cancer
Organisationen Ung Cancer startades av vännerna Julia Mjörnstedt och Hanna Wekell efter att Julia fått sitt cancerbesked och de båda vännerna insåg att det fanns väldigt lite stöd att få. De bestämde sig för att ingen ung cancerdrabbad, eller deras anhöriga, ska behöva känna den rädsla och ensamhet som de upplevde, och registrerade därför organisationen Ung Cancer. Med slagordet Fuck Cancer har organisationen idag blivit en självklar del av Sverige och kampen mot Cancer, och de jobbar aktivt med föreläsningar, stöd och råd, mentorsskap och kampanjer för att sprida kunskap och minska obehaget för de som drabbas.

Taggar: |