• Foto 1: Emily Laye. Foto 2: Andreas Johansson

  • Vem som helst kan följa med när löparna springer förbi. Gör avtryck du också, häng med en bit!

Run for your life med Riksteatern

NOTIS. Aktivisterna i Riksteaterns performance Run for your life springer från Kiruna i norr till klimatmötet i Paris. Och det handlar verkligen om att springa för livet, menar Riksteatern. Klimatfrågan är akut och med vad som kan vara världens största klimatperfomance skapar de en klimatrörelse, i dubbel bemärkelse, som manar till klimaträttvisa och en hållbar framtid. Med sig har de både privatpersoner och kända ansikten, såsom skådespelaren Lena Endre, artisten Promoe, fotografen Elisabeth Olsson Wallin och armbryterskan Heidi Andersson. Dessutom kan vem som helst följa med när de passerar. Med eller utan träningskläder.

På hemsidan kan du följa löparna live och det finns ett ungefärligt schema för alla deltagare som i förväg blivit utvalda att delta genom att berätta sin historia och sin anledning till varför de vill springa. Stafettloppet involverar flera tusen deltagare i länderna det passerar, är över 4000 kilometer långt och pågår dygnet runt i över tjugo dagar. Spring några hundra meter, en mil eller stå bredvid och heja på för att visa att du också vill ha en hållbar framtid. Låt politikerna veta att du bryr dig. Loppet startade den nionde november och slutar i Paris den tjugonionde. Här kan du titta på löparna i realtid och se var de passerar.

Såhär skriver Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten, om varför hon deltar:

”Jag älskar att bryta arm och jag älskar att tävla på lika villkor, rättvist med tydliga regler och ramar. Min stora förebild i livet, farfar Tore Andersson, lärde mig att allt i världen är uppbyggt i cirklar cykler och kretslopp och att vi människor behöver inse att vi alla är en del av detta och ingen fristående brutal linjär enhet, som hänsynslöst kan leva på kredit på jordens resurser.

Hittills har jorden varit väldigt förlåtande mot vårt enorma överutnyttjande p.g.a. sin starka resiliens och subventionerat vår ekonomiska tillväxt, men det är slut med det nu och klimatförändringar är ett faktum. Utan en motståndskraftig planet med fungerande ekosystem har vi ingen välfärd. Men än finns det hopp! Vi har kunskapen och viljan, att jordens klimat inte ska överskrida 2 graders uppvärmning. Det är vårt ansvar att se till att vi inte förbrukar vår fantastiska värld, som vi just nu håller på stjälpa tillbaka till sitt kaotiska tillstånd som rådde innan mänskligt liv uppstod. Vi är i akut behov av klara riktlinjer, globala bestämmelser och mål där alla länder, företag och samhällen känner till spelreglerna och konsekvenserna om man ej håller sig inom planetens manöverutrymme.

Jag springer för att världens ledare ska enas om planetens spelregler en gång för alla, i ett nytt klimatavtal. Jag springer för att jag är en människa på planeten jorden som är övertygad om att omställningen till en hållbar värld, med tillväxt, utveckling och tävlande inom planetens gränser är det enda rätta.”

– Heidi Andersson

 

Taggar: | | |