• Mehrdad Mahdjoubi är innovatören som med företaget Orbital Systems har tagit fram de nya duscharna.

    Mehrdad Mahdjoubi är innovatören som med företaget Orbital Systems har tagit fram de nya duscharna.

  • återcirkulerande duschar av Mehrdad Mahdjoubi och företaget Orbital Systems.

Rymdduschen blev verklighet

NOTIS. En dusch som återvinner, renar och pumpar vatten i ett slutet system och som därmed sparar 90 procent vatten och 80 procent energi jämfört med konventionella duschar låter för bra för att vara sant. Men Mehrdad Mahdjoubi är innovatören från Skåne som med företaget Orbital Systems utvecklat just en sådan återcirkulerande dusch med teknik inspirerad från vattenåtervinningen i rymdfarkoster. Dessutom blir vattnet renare än kommunalt dricksvatten.

Idén föddes 2012 när Mehrdad Mahdjoubi studerade till industridesigner på Lunds tekniska högskola, med examensuppgiften att hitta lösningar för att överleva en resa i rymden.  I maj i år fick företaget in en investering på drygt fem miljoner dollar, över 40 miljoner svenska kronor, från investerare som bland annat inkluderar Skype-grundaren Niklas Zennström, Oriflame-familjen af Jochnick och den Kalifornien-baserade entreprenören och investeraren David Epstein.

– Vi är övertygade om att med stöd från dessa erfarna och välrenommerade investerare, kan vi uppfylla nästa fas av vår plan där vi utvecklar vår verksamhet så att vi når marknader utanför Sverige, där det råder brist på vatten på riktigt, säger Mehrdad Mahdjoubi.

De första att installera ”rymdduscharna”, som de i folkmun har kallats, blev fotbollsklubben FC Rosengård som gick i bräschen på Malmö IP. De blev därmed de första i världen att duscha med hjälp av toppmodern nanoteknik, som både är skonsam för plånbok och miljö.