ekobutiken Paradiset

Välkommen till Paradiset

NOTIS. Allt fler väljer ekologiskt. Bara förra året gick försäljningen av ekoprodukter upp med 38 procent. Men trots att efterfrågan är stor hänger utbudet inte riktigt med. Det vill Johannes Cullberg och hans kollegor ändra på och har därför startat Skandinaviens största ekologiska matbutik, Paradiset i Stockholm.

Med en yta på 1600 kvm och ett produktutbud som omfattar allt ifrån färskvaror till hygienartiklar är butiken till och med en av de största i Europa. Nästan 80 procent av sortimentet är ekologiskt, mycket är småskaligt producerat och allt är naturligt, det vill säga utan artificiella aromer, smakämnen och sötningsmedel.

– Många konsumenter har höga krav och vill ta ansvar. Vi vill veta vad vi stoppar i oss, var produkterna kommer ifrån och hur de tagits fram. Dessa kunder vill vi erbjuda produkter oavsett om det gäller kött, fisk, bröd eller hygienartiklar. Viljan att göra rätt får inte falla på att det inte går att få tag i bra grejer, säger Johannes Cullberg, grundare och initiativtagare till butiken.

Jakten på snabbmat till lägsta pris fungerar inte längre, menar han. För det finns inga gratisluncher.  Det är alltid någon annan som betalar den faktiska kostnaden.

– Vi vill se en rejäl förändring och vi vill se det över hela linjen. Det ska vara rätt pris.  Inte så billigt att djur, miljö eller vår hälsa får betala, men inte så dyrt att det ekologiska väljs bort.

Paradiset food court består av Smakkultur, Delibruket, Saltå Kvarn Bageri, Rawgott och StikkiNikki samt en bar med närproducerat öl, ekologiskt vin och champagne.