• Annelie Pompe fridyker med dubbelfena.

  Under ytan är det tyst och tankarna försvinner ikapp med de metrar som Annelie tar sig ner i det mörka blå.

 • Annelie Pompe ligger på stenbottnen och funderar.

  - Jag tror och hoppas på en ny rörelse där man inser det ytliga och olyckliga i att samla på saker och pengar istället för att samla på upplevelser, säger Annelie Pompe.

 • Annelie Pompe njuter av den marina miljön under ytan.

  - jag älskar att fridyka med marina djur och se alla vackra miljöer under ytan, säger Annelie Pompe.

 • Tynglösheten är något som Annelie Pompe älskar när hon fridyker.

  Annelie Pompe älskar viktlösheten hon upplever i vattnet.

 • Annelie Pompe sitter på en sten vid havet.

  - Jag älskar vatten. Både i form av havet och som kranvatten! Jag mår inte bra om jag inte är i havet på ett tag, säger Annelie Pompe.

Annelie Pompe känner vattnet på djupet

INTERVJU. Vatten är äventyraren Annelie Pompes element och med tanken som främsta redskap lär hon känna sig själv under ytan.

Ett andetag, ett hav och oändlig tystnad. När Annelie Pompe fridyker finns inget annat. Hon är äventyraren som vill få människor att älska vattnet och som gärna simmar med hajar. Men det är när hon fridyker som allt stannar och hjärnan får vila.

 – Då är jag relativt tom på tankar. Det är en ren upplevelse, ostörd från tankar, säger hon.

När Annelie var liten var hon dålig på att simma. Men så såg hon den klassiska filmen Det stora blå och kände genast en intensiv längtan efter att bara få dyka, med luft och lungor som enda redskap. Sedan dess har hon utvecklat en kärlek för vatten där fridykningen är kärnan.

 – Det handlar mycket om att släppa taget, det är en frihetskänsla. Man släpper taget om ytan, viljan att andas och viljan att nå botten också. Att falla fritt ner i djupet är en helt fantastisk känsla. Man känner havet smeka kroppen och ju djupare man dyker ju tystare blir det, säger hon.

Egna tanken som äventyr
Annelie Pompe har förutom fridykningen ägnat många timmar åt klättring och bergsbestigning. Däribland Mount Everest. Men det är inte alltid hon väljer högsta berget eller djupaste havet i jakten på det ultimata äventyret. För att utveckla vår syn på verkligheten behöver vi upplevelser. Men Annelie menar att den egna tanken kan vara upplevelse nog.

 – Att lära känna sig själv genom att observera sina tankar är ett stort äventyr. Men idag är det kanske svårt eftersom vi har så många distraktioner och konstant uppkoppling. Jag tror att vi behöver ta oss till naturen, utmana oss själva och försätta oss i nya situationer, säger hon.

Älska vatten
Hur vi tänker och känner påverkar i allra högsta grad vårt sätt att se på verkligheten, menar Annelie Pompe. Har man inte sett havet under ytan kan det därför vara svårt att förstå vikten av det som finns där. Hon är bland annat mentor för Water Aid och jobbar för att människor ska se på vatten som den livsviktiga del av jorden det är.

– Jordens yta är till 71% täckt av vatten, och vi kan inte överleva länge utan dricksvatten. Jag älskar vatten, och det är en normal mänsklig reaktion att vilja hjälpa och stödja det vi älskar och bryr oss om. Så vi måste helt enkelt hitta sätt att få människor att älska havet och vatten, tror hon.

 

Vem: Annelie Pompe

Vad: Äventyrare som innehaft världsrekord i fridykning med 126 meter och som första kvinna bestigit Mount Everest från norra sidan. Ser det inre som ett äventyr i sig

Aktuell: Är just nu i Sydafrika för att bland annat planera en expedition till Antarktis och ett samarbete med stiftelsen I am water, samt utkommer med bok i september för Bonnier Fakta.

Mer info: www.anneliepompe.se

Kuriosa: Under en vecka i maj 2015 var det Annelie Pompe som tog över instagramkontot för Fotografiska i Stockholm. För lite undervattensinspiration, gå in här för att se hennes bilder.
Taggar: | | |